4G eller 5G – vad skall man tänka på när man köper en ny smartphone

4G eller 5G – vad skall man tänka på när man köper en ny smartphone

I dagens ständigt uppkopplade samhälle blir vi alla allt mer beroende av att ha en bra och väl fungerande Internetuppkoppling. Vi börjar bli vana med att uppkoppling alltid skall finnas och räknar kallt med att det skall vara så precis överallt dit vi kommer. Finns det inte det, kan det uppstå något av en smärre katastrof. Vi har nog alla upplevt frustrationen av att inte kunna koppla upp oss på nätet någon gång när vi befunnit oss på någon mindre central plats. Eller när uppkopplingen är så långsam att man lika gärna kan låta bli att surfa överhuvudtaget.

 

Men snart är detta ett minne blott. Först kom 3G-nätet som var som en mindre uppenbarelse för alla med en smartphone som ville kunna vara tillgängliga när som helst och var som helst. Detta blev dock snabbt förlegat och utvecklades därför till 4G som var ännu snabbare och stabilare och som är den vanligaste Internethastigheten hos smartphone-användare idag. Men med ökade mobila funktioner kommer också kraven på ökad hastighet på uppkopplingen. Detta för att kapaciteten som klarar av att hantera alla de krav som smartphone-användarna har idag skall finnas. Telecom-företagen kämpar därför för att utveckla ett nät som klarar av ännu mer och som kan hantera 5G.

 

Varför man bör ha en smartphone

En smartphone är något som alla bör ha, helt enkelt eftersom de gör ens liv så mycket enklare. Att alltid kunna vara tillgänglig, utföra ärenden eller söka information är helt livsavgörande för många. Det finns en rad olika situationer där man idag skulle ha svårt att klara sig utan sin smartphone. Tänk dig bara att försöka hitta vägen utan att få hjälp av kartan i telefonen, eller att befinna sig i affären för att handla middag utan att kunna ta fram ett recept på det man vill laga från nätet. De flesta av oss skulle nog helt enkelt känna oss lite vilse utan våra telefoner.

 

Just nu är rekommendationen från experterna att köpa en 4G-telefon. Varför du bör välja 4G-telefoner? Det är enkelt, dessa ger den bästa, snabbaste och mest pålitliga uppkopplingen. Detta gäller oavsett tillverkare – alltså om det rör sig om en Iphone eller en Android. Faktum är att androidtelefonerna kommer allt mer på marknaden. Den bästa Android telefonen som även är den bästa mobilen just nu är en Zte smartphone, speciellt någon av modellerna Zte Axon eller Zte Blade. Dessa telefoner erbjuder de senaste funktionerna och specifikationerna och med hög prestanda, men till ett mycket konkurrenskraftigt pris jämfört med vad många andra tillverkare kan erbjuda.

 

Nyheten 5G

Som tidigare nämnts så arbetar alla de stora telecom-bolagen på att utveckla ännu snabbare uppkoppling. Planerna att uppgradera det nuvarande nätverket till 5G är ständigt närvarande. När man lyckas med detta kommer det i praktiken innebära att de nätverk som ens smartphone använder sig av kommer att vara betydligt snabbare än de allra flesta fasta Internetuppkopplingar som finns i människors hem eller på deras arbetsplatser.

 

Detta låter ju bra i praktiken, men faktum är att detta fortfarande är på ett tidigt utvecklingsstadium. Mobiltelefoner fungerar egentligen som en radio. De sänder en elektronisk signal via radiovågor. Dessa radiovågor fångas upp av radiomaster och delegeras sedan vidare. Efter som 5G använder sig av radiovågor med en högre frekvens än tidigare generationers mobila uppkoppling, så som 3G och 4G, så måste man bygga massor av ny infrastruktur för att få det att fungera. Högre frekvenser når nämligen inte lika långt som de lägre. På grund av detta kommer man att vara tvungen att bygga ut sina nätverk av master och antenner som kan föra dessa radiosignaler med hög frekvens vidare. Även om 5G finns tillgängligt på vissa platser redan idag, kommer det alltså ta ett bra tag innan man har ett fullgott nätverk och kan erbjuda denna tjänst till alla som vill ha den.
Sammanfattningsvis är en smartphone något som i stort sett alla har tillgång till idag. Det är ett ovärderligt verktyg och för de flesta av oss följer den oss genom alla skeden i livet. En väl fungerande telefon är helt enkelt något som man behöver här i livet, och för att få en som fungerar bra för tillfället bör man satsa på en 4G-telefon. Det är det stabilaste nätverket för tillfället och är därför det säkraste kortet. Så vill man kunna lita på och få ut det mesta möjliga av sin telefon skall man helt klart satsa på en som stödjer 4G!