Amazon underground – så använder du det

Amazon underground – så använder du det

Om du inte hört talas om Amazon Underground ännu så har du för tillfället två år på dig att upptäcka och utnyttja tjänsten. Amazon har redan nu tagit beslutet att deras underground-tjänst kommer att lägga ned 2019, men oroa dig inte, mycket kan hända på två år. Är du inte riktigt säker på vad Amazon Underground egentligen är, så tar vi det här från början.

Amazon Underground är Amazons egen spelbutik som har ambitionen att konkurrera med Google och Apple. Deras spelbutik finns för tillfället bara till Android och du måste ladda ned deras app utanför Google Store för att få tillgång till spelutbudet. Även om du måste tillåta nedladdning från okända källor för att installera Amazon Underground, behöver du inte oroa dig för att tjänsten inte är helt säker. Det finns flera tillfällen då appar, som kanske är godkända i Apple Store, men inte i Google Play, vilket gör att man måste ladda ned dem från en extern källa. Ett exempel är PokerStars mobilapp som du laddar ned från hemsidan. Amazon Underground hittar du också på deras egen hemsida.

Utbudet i Amazon Underground består framför allt av spel i olika former, dock är valmöjligheterna betydligt mindre än i de konkurrerande butikerna hos Apple och Google. Det intressanta med just Amazons tjänst är att alla spel du hittar i butiken är gratis att ladda ned. Detta ger nya utvecklare chans att etablera sig på en marknad där konkurrensen är hög och spelbutikerna helst köper in spel från utvecklare som redan är kända. När spelen inte kostar någonting får fler möjlighet att hitta en marknad av spelare. Detta betyder dock inte att spelutvecklarna arbetar för ingenting. Utvecklarna får betalt för antalet minuter som spelet spelas, vilket gör att ju mer spelarna tycker om spelet, desto mer får man betalt.

Med detta system kan man säga att Amazon låter användarna själva bestämma om spelet är bra eller inte, istället för att stora företag med bra reklam ska locka dem. Genom att få betalt per spelad minut undviker man också de irriterande ”in app”-köpen som ofta krävs för att låsa upp nya nivåer eller föremål i spelen och den som spelar får en smidigare spelupplevelse. Amazon har ett liknande system för sitt Kindle-bibliotek Kindle Unlimited, där läsarna får välja mellan ett brett utbud av titlar och författarna sedan får betalt för hur mycket läsarna läser av boken.

Den enda kritiken som väckts mot Amazon Underground är just att utbudet är betydligt mindre än vad du kan hitta i Google Store och App Store. Med detta sagt har fler och fler användare upptäckt fördelarna med Amazons tjänst, vilket också har hjälpt många spelutvecklare. Anledningen till varför Amazon väljer att lägga ned tjänsten är inte riktigt tydligt uttryckt. När beskedet kom i våras var Amazon vaga i sina förklaringar och spekulationer uppstod genast. Många menade att Amazons intentioner bara hade varit att försvaga Androids och App Stores dominans på marknaden och visa användarna möjligheter med nya system. Oavsett skälen så kommer Amazon Underground att lägga ned under 2019.