Backup på nätet – online backup

Backup på nätet – online backup

Jag pratade med en kompis i fredags och hörde ännu en gång om förlorade data och bilder efter att en hårddisk gick sönder. Personen i frågan hade ingen backup för han trodde som många andra: Det händer inte mig. I med att jag jobbade som IT tekniker kan jag säga att sådana saker händer nästan varje dag. Förtvivlade människor kommer och skulle ge allt att hårddisk vaknar. Även jag själv har för många år sedan blivit av med massa semester bilder.

Man kan göra backup på många olika sätt, göra backup på dator och sedan bränna allt på en skiva, göra backup på en extern hårddisk eller det som många tycker det är bäst göra backup på nätetonline backup. Själv använder jag en NAS som har hårddisk spegling plus att jag bränner filer då och då och så använder jag Dropbox – en tjänst för backup på nätet.

Att ha extern hårddisk är bra men inte livstid försäkring för huset kan brinna och då försvinner allt. Så egentligen är backup på nätet säkrast alternativ men många vill inte att deras data lagras på en server nånstans i världen.
För online backup är också viktigt med hastighet på bredbandet. Jag tycker att man ska ha minst 2 Mbit/s om man vill göra online backup, så klart beroende på information man kopierar men allt under 2 Mbit/s blir slött och långsamt. Tjänster för online backup finns många. Här kan du läsa om några online backup tjänster. Själv är jag bekant med Dropbox och använder den dagligen. Den är gratis för upp till 2 GB och man kan även synkronisera backup data, dvs du kan komma åt lagrade mappar från vilken dator som helst. Det krävs bara att Dropbox är installerad och att man loggar in.

Vilken typ av backup eller tjänst man använder är inte det viktiga. Bara man gör det och inte struntar i det. Hur gör du för att säkra din data?