Behöver ditt företag en mobil säkerhetslösning?

Behöver ditt företag en mobil säkerhetslösning?

Vi brukade leva i en tid där man satt uppkopplad till företagets nätverk på en stationär dator för att sedan gå hem från jobbet och lämna IT-säkerheten kvar på arbetsplatsen. Vi behövde inte oroa oss för att bli hackade när vi lämnade jobbet eftersom det redan fanns en säkerhetslösning där vi behövde den – på alla datorer som var uppkopplade på arbetet.

Idag ser det annorlunda ut – vi har mobila plattformar med oss vart vi än går och vi arbetar med e-postmeddelanden via våra smartphones och surfplattor även utanför kontoret. Vi tar med oss dem på tunnelbanan och sitter på olika caféer och arbetar. Vi är också uppkopplade hemma om vi skulle behöva sköta något viktigt ärende även på vår fritid, eller om barnen blir sjuka och vi blir tvungna att stanna hemma och jobba.

Eftersom vi även är uppkopplade till våra molntjänster privat ökar även risken för företaget, och det är viktigt att förbättra din mobila säkerhet för företag nu – innan det är för sent.

Mobila enheter kräver ökad säkerhet
Eftersom mobila enheter blir mer populära och anställda också använder sina privata enheter, som surfplattor och mobiltelefoner, för att läsa sin e-post, surfa på sociala medier och sedan anknyta till lokala nätverk på arbetsplatser så innebär det också ökade risker för företag idag.

Om ett företag tillåter användandet av personliga enheter på en arbetsplats och dess lokala nätverk kan inkräktare lyckas att stjäla känslig information. Detta enbart genom att någon av misstag kan ha råkat ladda ner och installera en applikation som innehåller mjukvara som exempelvis en keylogger, som gör att angriparen kan stjäla lösenord från en ovetande anställd på företaget. Det tråkiga är att det inte enbart är den enskilde anställdas lösenord utan alla lösenord som knappas in via den mobila enheten, och det kan röra sig om känslig information beroende på vilken anställd det är inom företaget.

Eftersom mobil säkerhet är ett relativt nytt begrepp idag så kan det låta som något från en science fiction-film, men det är tyvärr en verklighet som vi nu befinner oss i och måste anpassa oss till. Att inte ta säkerhet på allvar kan kosta ett företag väldigt mycket mer pengar än vad en mobil säkerhetslösning skulle kostat. Det är viktigt att vi hänger med i utvecklingen eftersom varje ny applikation som gynnar oss även medför risker.

Internet of things ökar också säkerhetsrisken
Iot, som är förkortningen av Internet of things, är ett samlingsbegrepp för utvecklingen som sker när bland annat kläder, hushållsapparater och fordon förses med sensorer och datorer. När det sker en utveckling på dessa områden måste man även se hur angripare eller hackare skulle kunna utnyttja det till sin fördel och hur man också kan se till att skydda sitt företag mot cyberattacker.

Förbättra din mobila säkerhet för företag
Det finns flera olika typer av säkerhetslösningar som exempelvis MDM, EST (Endpoint security tools), NAC (Network access control) och ett relativt nytt begrepp är EMM (Enterprise Mobility Management). Med hjälp av dessa verktyg kan man mata in data automatiskt till brandväggen i företaget och kan på detta sätt neutralisera faror och attacker redan innan de sker.

MDM – ett bra alternativ för mobil säkerhet
MDM är ett relativt nytt begrepp och förkortningen står för Mobile Device Management. Det är en tjänst som hanterar och övervakar alla mobila enheter och appar som företaget använder sig av för att höja säkerheten kring mobila plattformar. Tjänsten går ut på att applikationerna hanteras genom en molntjänst och all information går igenom den för att inget obehörigt ska kunna läcka ut eller in på företagets mobila plattformar och enheter.

Exempel på vilka funktioner MDM har är att den inventerar hårdvaror och mjukvaror, den gör konfigurationer för olika säkerhetspolicys, bland annat kryptering och lösenordspolicy, raderar data fjärrstyrt och rensar lösenord. Detta är bara ett axplock av vad MDM kan hjälpa ditt företag med.

Hur MDM sparar tid
Eftersom surfplattor och mobila enheter är uppkopplade till MDM systemet så kan man uppdatera individuella enheter och deras programvara fjärrstyrt exempelvis från kontoret. Man kan också välja att enbart uppdatera en individuell plattform om man vill det, och detta sparar alltså väldigt mycket tid jämfört den traditionella metoden där man får skicka ut en IT – tekniker eller någon annan kunnig person för att uppdatera programvara på varje enhet var för sig. MDM verktyg är viktiga i vårt digitala samhälle eftersom vi omöjligtvis kan hålla koll på alla tusentals enheter som är uppkopplade i våra företag dygnet runt – vi behöver mer kontroll och stabilitet vilket MDM erbjuder.

 

Teknologi i all ära, den skapar inte bara fördelar utan även nackdelar. Men en sak kan vi nog komma överens om. Vi står bara i början av hur vi kan utnyttja dagens teknik. Och ju mer som utvecklas, desto bättre säkerhetssystem krävs.