FC Barca – fotboll eller konst

FC Barca – fotboll eller konst

Alla som gillar fotboll och följer den måste erkänna att det finns bara ett lag som är väldigt nära fotbollen som konst, det är FC  Barcelona. Jag följer fotbollen ganska länge, har själv varit med och spelat ett antal år så jag kan förstå varför är fotbollen en av mest populära idrott.
FC Barcelona har jag också följt rätt länge, från tiden när en av världens bästa spelare genom tiderna, Maradona var med i Barsa (1982). Sedan jag vet ordet Barcelona vet jag också ordet Real Madrid, Barcelonas största rival. Det är två lag som ””skapade” El Clasico, världens mest sedda fotbolls derby och evenemang i klass för sig.

Varför är FC Barcelona så speciell?
Tack vare deras spelstil. Så som Barcelona spelar idag och ett antal år tillbaka i tiden  är väldigt unikt. De har lyckats att utveckla ett spel som i princip bygger på att alla lagets spelare är anfallare och mittfältare med den typiska mittfältsspelet med korta passningar över hela planen. En slags totalfotboll där man ibland anfaller med 7-8 spelare och är i princip omöjligt att försvara sig emot. Det är väldigt sällan att Barcelona inte lyckas göra något mål i matchen och ganska ofta blir det 3 eller mer.
Nackdelen är så klart att man är sämre i defensiven och släpper kanske lite för många mål med tanke på hur bra dem är. Så klar det gäller att ha spelare som är skickliga och kan förverkliga den spelidé. Det är inga problem i Barca. Spelare som Messi, Iniesta, Xavi, Fabregas och andra löser de svåraste och tyngsta förvar, och en av dem är Real Madrids försvar som på sistone oftast kapitulerar. Dessutom anses Messi värdens bästa spelare just nu, utan tvekan.

Tyvärr har Barcas spel även nackdelar och en av de är filmningar och utnyttjande av faktumet att domare gillar dem. Så ibland blir scenerna på planen väldig pinsamma speciellt när man pratar om just El Clasico. Hur som helst, trots allt detta måste man verkligen erkänna att man njuter genom att titta på Barcas matcher oavsett motståndare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *