Image default
Övrigt

Gör världen till ditt kontor

Chefer har i alla tider letat efter rätt formel för att få sina anställda att utföra det bästa möjliga arbetet, och försöker på alla sätt att inspirera dem. I början på 1900-talet byggdes de första kontoren. De flesta var designade med en öppen planlösning, vilket gjorde det möjligt för företagare att packa in så många arbetare som möjligt på liten yta. Det var högljutt och distraherande. På 50-talet introducerade man små hytter i kontorsytan för att hjälpa de anställda att fokusera. Det resulterade dock även i att folk kände sig isolerade, och arbetsmoralen blev sämre – filmen ”Office Space” är ett bra exempel på hur det kunde vara. På 2000-talet har företagsledare sett det verkliga värdet i samarbete, så öppna arbetsytor blev populärt. Man lät de anställda arbeta från olika stationer och även flytta på sig, samtidigt som de var lättillgängliga för sina kollegor.

Nu är det ännu en ny era, och kontorsarbete har inte längre att göra med en en fysisk plats i samma utsträckning. Snabb expansionen av globala företag och ny teknik låter anställda arbeta från hela världen. Linjerna mellan kontoret och hemmet blir alltmer suddiga. Oavsett om det är hemma eller på jobbet, så har tekniken drivit innovationen framåt. Med hjälp av trådlös teknik är det möjligt för arbetstagare att få jobbet gjort var som helst och när som helst. Generellt sett är det förknippat med ökad produktivitet, kostnadsminskningar och en nöjdare personal. Molnbaserade arbetsytor blir mer populära. De ger flexibilitet samt ökad datasäkerhet och enkel åtkomst, och kan hjälpa människor att arbeta var som helst.

Boende utomlands

Det blir mer och mer vanligt att resenärer väljer att hyra lägenheter eller semesterhus när de bor och arbetar utomlands. Många som reser till värmen väljer till exempel att hyra hus på Mallorca. Då får man mycket mer avskildhet att jobba i fred, och man slipper trängas med turister eller vara begränsad till ett hotellrum. Om man tröttnar på att jobba inomhus kan man ta med sin arbetsstation ut på terrassen vid poolen. Det finns några saker man behöver när man ska jobba utomlands, eller var som helst utanför kontoret:

  • Ryggsäck
  • Bärbar dator
  • Mus och musmatta
  • Smartphone och/eller iPad som kan fungera som en trådlös hotspot för din bärbara dator
  • En skanningsprogram för att spara digitala kopior av alla dina dokument
  • Dropbox eller Google Drive-konton för att lagra dokument i molnet
  • USB-minne
  • Överspänningsskydd med USB-portar
  • Portabel skrivare

Även datorerna med de längsta batterierna kommer att börja kämpa i slutet av en hektisk arbetsdag, så om du inte har möjlighet att ladda datorn under arbetsdagen behöver du även en bärbar laptop laddare. Du kommer även eventuellt att behöva en strömadapter om du ska jobba utomlands. På hotell finns det ofta adaptrar du kan låna, men det är alltid bättre att ta med sina egna. En adapter där du kan ladda flera enheter från ett uttag är att rekommendera, så länge du är försiktig och inte överbelastar den. Det borde dock inte vara ett problem med bärbara prylar.

Uppkoppling och extra prylar

När det gäller att arbeta utomlands är ju en internetuppkoppling A och O. Den första saken du bör använda för att komma ut på nätet bör vara din smartphone, förutsatt att du har ett abonnemang. Om man är i ett annat EU-land kan man använda sitt abonnemang precis som hemma i Sverige utan extra avgifter. Åker man däremot utanför EU så är roamingavgifterna kvar även för abonnemang, och de kan vara höga. Offentliga nätverk i caféer och hotell är alltid ett alternativ även om det är ganska osäkert. Om man bor utomlands är det bästa att skaffa en lokal internetanslutning, eller ett telefonabonnemang där fri surf ingår.

Ibland kan det vara bra att ha en extern hårddiskar också. Det är inte längre ett väsentliga inköp eftersom vi mest använder molntjänster nu för tiden, men de kan komma till nytta av flera anledningar. Först och främst betyder det att du kan ta all data från en dator hemma eller på kontoret med dig, om den inte redan finns på din bärbara dator. Om du har problem med wifi-anslutning, är det mycket lättare att spara sitt arbete på en extern enhet än att försöka ladda upp det Dropbox i en webbläsare. Dessutom har du någonstans att säkerhetskopiera nya filer du skapar eller bilder du tar.

Till slut är det en bra idé att ha en bra uppsättning hörlurar eller öronproppar. De kan hjälpa dig att fokusera och lyssna på musik medan du arbetar. Skaffa ett par med en inbyggd mikrofon, så att du kan använda dem som handsfree vid telefonsamtal eller annan kommunikation. De behöver inte vara trådlösa, och de behöver inte kosta mycket, men det är verkligen en bra investering om du inte vill att omgivningarna ska höra din videokonferens. Det behövs med andra ord inte särskilt mycket utrustning för att världen ska bli ditt kontor, och i framtiden kommer fler och fler att ha mobila kontor.

Relaterade inlägg

Utvecklingen av smartphones

iggypop

Mobila appar, nu är spel tillgängligt för alla

iggypop

Spel appar från Sverige

iggypop

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är ok med det här, men du kan välja bort om du vill. Acceptera Läs mer