Gratis lagring i molnet

Gratis lagring i molnet

cloudMolnet (fjärrserver) är datorfunktioner och tekniker som körs via nätverk i stället för traditionellt på den lokala dator. I molnet kan man köra olika program som t.ex ordbehandlingsprogram, webbutvecklingsprogram, man kan lagra filer och det är just det som är mest intressant för privata användare i med att en del lagring tjänster är gratis. Användarna får åtkomst till sina program eller filer via en webbläsare eller en mobilapp så egentligen når man alt från alla enheter. Molnet innebär lägre underhållskostnader, enklare hantering och snabbare installation.

Att lagra filer i molnet är väldigt enkelt för när man registrerar en lagringstjänst i molnet ska man installera en programvara som i sin tur skapar en mapp i dator där  filer synkroniseras med molnet. Så det är ingen skillnad på att lagra fil i en mapp på dator och i en mapp i molnet. Skillnaden är att efter att man flyttar filer till moln mapp sker synkronisering en stund, beroende på nätverket. Stänger man när dator och öppnar samma mapp i t.ex mobilen så ser man alla synkroniserade filer. Smidigt, enkelt och även ett sett att göra backup på sina filer. I molnet kan man spara alla typer av filer och mest populära är bilder.

Här kommer några populära lagringstjänster i molnet.

OneDrive

one_driveOneDrive (tidigare SkyDrive) är Microsofts lagringsalternativ. De som använder Windows 8 och 8.1 har OneDrive inbyggd i deras operativsystem, och mappen dyker upp i filhanterare bredvid alla filer på datorns hårddisk. När man använder Windows 8 eller 8.1 måste man ha Windows konto. Skapar man den får man automatisk 7 GB gratis att använda. Alla kan använda OneDrive på webben via webbläsare eller genom att ladda ner en app för Mac och tidigare versioner av Windows, eller Android, IOS, Windows Phone och Xbox. Man kan få en del bonus i OneDrive. T.ex om man prenumerera på Office 365 får man 20GB, om man säkerhetskopierar automatisk bilder från Windows mobilen får man 3 GB osv.

Gratis: 7 GB
Pris för uppgradering: 50 GB – 173kr/år, 100 GB – 347kr/år, 200 GB – 694kr/år.
Börja lagra din data på OneDrive

Dropbox

DropboxDropbox är en favorit i molnet och  kanske mest populär i världen eftersom den är pålitlig, lätt att använda och enkelt att ställa in. Man kan komma åt filer när som helst från Dropbox hemsida, eller skrivbordsprogram för Mac, Windows och Linux eller iOS, Android, Blackberry och Windows phone (Windows phone har ingen officiell app än så länge men massvis med tredjepartsappar som funkar väldigt bra).
Man kan lagra alla typer av filer i Dropbox. Det finns ingen storleksgräns för filer som man laddar upp till Dropbox med skrivbordet eller mobila applikationer, men större filer kan ta flera timmar att ladda upp, beroende på anslutningshastighet. När man skapar gratis konto på Dropbox får man 2 GB. Men även här kan man få en del utrymme som bonus. Om man deltar i ”Komma igång handledning” får man 250 MB. Aktivera man det automatiska fotouppladdningen på någon av de mobila telefoner får man 3 GB extra utrymme (man kan få endast 3 GB totalt, inte per enhet). Man kan tjäna 500 MB för varje vän man värvar till Dropbox som faktiskt registrerar sig för tjänsten, upp till 16 GB totalt.

Gratis: 2 GB
Pris för uppgradering: 100 GB – 9,99$/månad.
Börja lagra din data på Dropbox

Google Drive

google_driveGoogle Drive som namnet själv säger är Google´s lagringstjänst. Om man redan har ett Google konto, har man redan tillgång till Google Drive. Det är bara att gå till drive.google.com och aktivera tjänsten. Man får 15 GB lagringsutrymme för allt man laddar upp till Drive, inklusive foton, video och alla sorters dokument. Men, man måste dela 15 GB med Gmail-konto, foton som man laddar upp till Google+, och de dokument man skapar i Google Drives program (en förenklad online Office-verktyg).
Även om man kan komma åt alla filer från Drive webbplats kan man också ladda ner Drive skrivbord app för Mac och PC för att hantera filer på egen dator. Drive är inbyggt i Googles webbaserade operativsystem Chrome, så om man har en Chromebook, är Google Drive bästa molnlagringsalternativ. Dessutom får man extra 100 GB i två år.

Gratis: 15 GB
Pris för uppgradering: 100 GB – 1,99$/månad, 1 TB – 9,99$/månad, 10TB – 99,99$/månad
Börja lagra din data på Google Drive

Det finns många fler tjänster för lagring i molnet men de tre är vanligaste och mest använda idag. Man kan få en hel del utrymme i molnet om man registrerar alla tre tjänster, dvs hela 24 GB som standard. Så om du inte har börjat lagra bilder och dokument i molnet gör det, det är väldigt enkelt.