Image default
Övrigt

Handla på nätet

Att handla på nätet har blivit mycket vanligt och e-handels kurva stiger för varje år. Det sägs att 6 av 10 handlade julklappar på nätet förra året och den siffra kommer säkert att vara ännu högre i år. Varför är näthandel så populär? Först och främst har det blivit mycket bekvämt och enkelt att handla. Man kan i lugn och ro sitta hemma och hitta det man vill ha. Jämför sedan olika platser och deras betyg, jämför priser och när allt är klart bara handla. Man behöver inte vara rädd att det man köper ska passa eller vara rätt vara för alla seriösa shopar har ordnat ett smidigt retursätt om man inte är nöjd.

Olika sätt att handla på nätet

De finns olika sätt att handla på nätet. Handla i en nätbutik/webbshop, handla begagnat och på auktion.

Att handla i en nätbutik/webbshop är den vanligaste formen idag och de flesta handelsbolag har idag någon form av nätbutik också. Butiken erbjuder nya varor för konsumenter och alla lagar i regler gäller som vid köp i en vanlig affär. Vanligast är att man handlar kläder, elektronik, musik, film osv. Kunder köper varor genom betalningstjänster, kort eller direkt bank betalning och faktura. I de flesta fall är leverans ganska snabb för varor som finns på lagret. Att jämföra produktpriser är också enkelt via tjänster som prisjakt eller pricerunner t.ex.

Att handla begagnat har också blivit populärt. Mest populära sidan som har begagnade annonser är utan tvekan Blocket.se där privatpersoner säljer och köper av varandra. Det har dock kommit ut många företag som annonserar ut sina varor på sistone. Här kan man praktiskt taget hitta allt. Här sker betalning kontakt eller via överföring på personernas konto. Tyvärr har detta sättet att handla blivit allt mer osäker på grund av en växande grupp i samhället som gör bedrägerier med begagnade varor. Att köparen sätter in pengar på säljarens konto men aldrig får någon vara har blivit ganska vanligt. Här går det inte att jämföra priser och dem sätts av den som säljer varan. Frakten bestäms också av säljaren.

Auktioner är också ett populärt sätt att handla på nätet. Här är det också begagnade varor som man säljer mest och mest populär auktionssida är idag Tradera.com där det finns en stort utbud av begagnade och nya varor. Här bestämmer köparen priset genom att lägga ett bud på varan innan auktionstiden tar slut, oftast 1 vecka. Till skillnad från Blocket så säljs här de flesta grejer som är lätta att skicka plus att varje säljare måste ha egen konto där man kan betygsätta den säljare efter avslutat affär plus skriva kommentar också. På det sättet är detta lite säkrare sätta att handla fast det förekommer en del bedrägerier här också. Här sker också betalning kontakt eller via överföring på personernas konto plus lite säkrare betalning med Payson och Paypal som har köp/sälj men viss garanti.

E-handel

Även banker har börjat uppmana till e-handel genom olika lösningar som gör det lättare att handla, olika bonusar och förmåner så nu kan rätt val av betalkort vara en riktig bra affär. Det visar att e-handel har en stor framtid och att allt mindre folk kommer att handla i riktiga butiker. Det som bromsar utveckling är just bedrägerier och osäkerhet som folk har när man läser om dem.

Jag har ganska stor erfarenhet av alla de sätt man kan handla på och oftast handlar jag i närbutik och Tradera, mycket mer sällan på Blocket och liknande sajter. När det gäller bedrägerier blev jag inte lurad hittills som tur är.

Related posts

Googles hjärta

iggypop

Blondinbella, pengar, bloggbubblan

iggypop

Mobilens roll

iggypop