Image default
Windows

Hur ska du ta bort Windows.old-mappen i Windows 10

Varje gång man uppgraderar dator från en äldre version av Windows till Windows 10 utan att först formatera hårddisken, eller när man installerar en ny Windows Insider Preview version, kommer installationsguiden spara en kopia av den tidigare versionen i ”Windows .old ”mapp på datorn.

Detta är en skydd i fall något går fel under installationsprocessen. Om något händer, kan operativsystemet använda säkerhetskopian för att rulla tillbaka helt automatiskt, eller i fallet med Windows 10, får man möjlighet att gå tillbaka till tidigare version av operativsystemet inom den första månaden om man inte gillar det.

Om allt fungerar som förväntat efter uppgradering till Windows 10, behöver man antagligen inte dessa filer, eftersom de kommer bara att slösa hårddiskutrymme. I detta Windows 10 guide, kommer jag att gå igenom stegen för att ta bort Windows.old mapp och andra filer som kan ta mer än 15 GB lagringsutrymme på din dator.

Windows.old mapp ligger på hårddisken där operativsystemet är installerad (normalt C:). Man kan inte bara markera mappen och klicka på Delete och få den att försvinna, man måste använda Diskrensning istället.

 1. Använd ”Windows-tangenten + E” för att öppna Utförskaren.
 2. Från den vänstra sidan, klicka på ”Den här dator”.
 3. Under Enheter, högerklicka på enheten med Windows 10 installationen (C: i mitt fall), och klicka på Egenskaper.
  windows_old1

 4. Klicka på ”Diskrensning” knappen.
  windows_old2

 5. Klicka på ”Rensa Systemfiler”.
  windows_old3

 6. I listan som dyker upp ska du välja och markera ”tidigare Windows-installation(er)”. Här kan du också välja att ta bort andra installationsrelaterade filer, inklusive Windows uppgradering loggfiler och tillfälliga Windows-installationsfilerna, vilket kan ta upp flera gigabyte lagring.
 7. Klicka på OK.
 8. Klicka på ”Ta bort filer” i popup-dialogrutan för att bekräfta borttagning.
 9. Nu kommer det att ta en stund beroende på hur stor Windows.old mapp är.

Detta är väldigt enkelt sett att frigöra ganska mycket utrymme på en gång. Speciellt om man uppdaterade hårddisk till en SSD och de brukar vara 128 eller 256 Gb för större SSD diskar är fortfarande för dyra för privata konsumenter.

 

Relaterade inlägg

7 Program som skyddar din dator

iggypop

Kaspersky Internet Security 2010

iggypop

Ny version av F-Secure Internet Security

iggypop

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är ok med det här, men du kan välja bort om du vill. Acceptera Läs mer