iPhone 4 – Apple är ikapp

Det som många i mobilvärden väntade på hände igår. ”Steve” har egentligen visat iPhone 4. Snyggt kan man säga direkt när man ser den nya mobil. Det är ny design med ett planglas fram och bak samt ett rostfritt stål band runt utsidan av telefonen som fungerar som ett par av antenner för att ge bättre mottagning för GPS, WiFi, Bluetooth och även GSM-och UMTS-signaler.  iPhone 4 är mycket tunnare än tidigare modeller, bara 9.3mm tjock, och Apple säger att detta är den tunnaste smartphone som finns idag. Den kommer att finnas i två färger som förut, svart och vit.
En sidoeffekt av ändrad storlek av iPhone 4 är att tillbehör kommer att vara annorlunda. Skärmen är 3.5″ med upplösning på hela 960 x 640 pixlar. En liten förbättring på kamera som är på 5 Megapixar nu istället för 3. Även om detta inte låter bestämt mäktigt, har Apple gjort ett rad arbete på optiken och elektroniken för att erbjuda högkvalitativa resultat.
Det gör inte bara stillbilder bilder bättre, iPhone 4 kan även spela in HD 720p video med 30 bilder per sekund. Användarna kan redigera video på iPhone 4 själva genom en valfri version av iMovie. Videoupptagning kan använda LED-blixt som en kamera ljus, något som vissa andra telefoner ganska irriterande utelämnar. Apple iPhone 4 är den första iPhone att ha dessutom en front kamera som tillåter videosamtal.

Apple har bytt namn på den nya version av operativsystem till iOS 4. Den kommer att tillåta multitasking och ett nummer av andra förbättringar. Internt minne är antingen 16 GB eller 32 GB, utan 64GB alternativet som många förväntade sig att se. Precis som med IPAD, den nya iPhone 4 använder micro SIM-kort, förmodligen för att ge mer utrymme för interna komponenter. iPhone 4 stöder 3.5G data med en maximal nedladdningshastighet på upp till 7.2Mps, och uppladdningar av upp till 5.8Mbps. Liksom tidigare iPhone 4 stödjer WiFi, men detta är nu en av endast ett mycket litet antal enheter för att stödja förbättrad 802.11n standard som lovar mer tillförlitlig och snabbare anslutningar där trådlösa nätverk gör det möjligt.

En annan förbättring är ett större batteri som naturligtvis innebär en längre samtalstid, och Apple säger att detta ger en 40% förbättring som innebär att användarna kan förvänta sig en imponerande 7 timmars samtalstid och 12 dagars standbytid. iPhone 4 har också dubbla mikrofoner för bättre ljudkvalitet.

I USA börjar Iphone 4 säljas den 24 juni medan Sverige och 17 andra länder får vänta till i juli och i slutet av september ska Iphone 4 finnas till försäljning i 88 länder.

I det stora hela är jag själv som många andra jag var i kontakt med inte imponerade. Alla grejer Apple kom med finns redan i en del andra telefoner. Videoinspelning i HD, multitasking, 5 Megapixel kamera osv. så Apple kom inte med något revolutionerande men ingen snack om saken att Apple är ikapp andra konkurrenter, först och främst Android telefoner. Men. Hittills har vi sett att ny iPhone kommer varannan år och hur kommer den telefon att se ut om två år (i jämförelse med Android konkurrenter) är inte så svårt att gissa. Speciellt med tanke på att Android kommer med ny version mycket oftare och att flera tillverkare tillämpar den på sina mobiler. Idag läste jag att iPhone har 28% av marknaden för smarta mobiler, Android ”bara” 9% men det är tydligt att försprång minskar. Å andra sidan en riktigt Apple fan kommer inte att ifrågasätta utan bara att köpa, kostar vad det kostar.

Analys av nya iPhone på mobil.se

Mer bilder