Köp rätt surfplatta

surfplattor

Försäljning  av surfplattor ökar från dag till dag och snart räknar man med att hälften av PC marknaden kommer att vara just surfplattor. Snart kommer nog de flesta hem att ha minst en surfplatta så egentligen är man i samma situation som för några år sedan när alla hem skulle ha en dator, PC eller Mac. Valet är inte enklare än då utan ännu svårare för det finns över 75 olika tillverkare och mer än 800 modeller. Så att köpa rätt surfplatta är inte enkelt.

Här kommer lite saker man ska tänka på. Det som jag brukar rekommendera till kompisar och vänner är att ställa sig en fråga vad man ska använda plattan till och vilken operativsystem är man van vid. Som exempel om man ska köpa en surfplatta till barn är det nog smartast att satsa på iPad, ska man köpa en surfplatta till arbete så skulle jag satsa på Windows 8, äger man en iPhone och Apple TV så är iPad ganska självklar.

Operativsystem

Det finns tre olika operativsystem som hittas i surfplattor: iOS (Apple), Android (Google) och Windows (Microsoft). Alla tre operativsystem klarar av det grundläggande som en surfplatta ska klara av (video, musik, surf, mail, läsning) fast på olika sätt. Den stora skillnad är gränssnitt och antal appar som finns att installera.

iOS har vart med ganska länge i surfplattor och det är mest stabila operativsystem men å andra sidan är det mest ”stängda” operativsystem, dvs man kan inte ändra mycket och den ser likadant på alla enheter. iOS har mest antal appar och den utmärker sig speciellt med appar för barn. Nackdelen är att iPad är ganska dyr surfplatta men om man t.ex har iPhone och Apple TV är iPad ganska självklar val.
Android har den nackdel att den är installerad hos många olika leverantörer som i sin tur har alltid egna program och gränssnitt ”ovanpå” Android. Därför blir det sämre stabilitet och prestanda ibland. De program går inte att avinstallera tyvärr men gränssnitt kan man ändra. Android är nog mest krävande av alla tre operativsystem så plattor med Android brukar ha bra hårdvara. Det finns lite mindre appar än i iOS men de flesta appar finns att ladda ner. Till skillnad från iOS så här är de flesta appar gjorda för mobiltelefon så det ser inte alltid bra ut i plattan.
Windows surfplattor kan delas i två delar. Windows 8 RT plattor som kan köra bara appar och Windows 8 som kan köra både appar och användas med andra Windows program, precis som i PC. Windows 8 RT skulle jag inte köpa än för Windows släpar rejält efter appar för surfplattor. Däremot Windows 8 är en mycket bra val, speciellt som arbetsplatta. Windows är dessutom operativsystem som utvecklas snabbast för Microsoft vill hinna ikapp. Här är priset också en nackdel, men det kommer allt mer billiga alternativ.

Storlek

Det finns generellt två storlekar i surfplattor. 7 – 8 tums surfplattor som man kan hålla i en hand och de som är vanligare 9,7 – 10,1 tums som är lite klumpigare och större men däremot ett måste för video eller läsning. Alla operativsystem finns i både den lilla och den stora formatet. Tänk på det att skärmen och storlek har väldigt stor betydelse beroende på vad du ska göra. Ska man titta mycket på video och läsa böcker och tidningar då rekommenderas stor platta med skärm som har hög kvalité. Just nu är det nog iPad Air som har den bästa skärmen.

Lagring

I de flesta fall kommer surfplattor med 16, 32 och 64 flashdiskar. Det är inte mycket och man ska alltid sträva efter större diskar men en viktig sak är att kolla om man kan sätta i extra minne i form av microSD kort. De flesta har också någon form av molnlagringstjänst och de brukar vara ganska generösa i gratis utförande. Här menar jag först och främst på Dropbox, Skydrive, Google Drive och Apples egna iCloud.

Nät

Ganska viktig sak vida valet av surfplatta. Det finns de med bara Wifi och de med både Wifi och 3G/4G-nät. De andra är i regel dyrare men där spelar inte så stor roll om man är inomhus eller utomhus man är nästan alltid uppkopplad. Har man bara Wifi måste man tänka hur  man ska lösa det utomhus. Alternativet kan vara att dela mobilens nät men surfplatta. Det går att lösa.

Övriga saker som påverkar valet är inte så viktiga tycker jag. Visst vill man kanske ha bra kamera,eller vattentålig platta men först och främst ska man titta på saker som jag har nämnt i texten. För de flesta som står inför köpet av surfplatta kan jag rekommendera en jämförelse sajt där man ganska enkelt se skillnad på olika modeller. Just nu består min surfplatta arsenal av iPad Air, Samsung Galaxy Tab 2 och Acer Iconia W510. Alla funkar perfekt.

Lycka till!