Smarta mobiler i södra Europa

Hela juni tillbringade jag på bilresan genom södra Europa, mest på Balkan. Semester började i södra Sverige och fortsatte i Tyskland, Österike, Bosnien och till slut Kroatien. Som en riktig mobil nörd tittade jag väldigt noga vilka mobiler hade folk med sig, ibland inte så diskret. För det första är jag väldigt förvånad att så många använder fortfarande klassiska mobiler men smarta mobiler är klart på G fast inte i närheten så populära som här i Sverige. Ju längre till söder man reser desto mindre smarta mobiler ser man. Det har säkert att göra med ekonomi. Nokia är mest använda mobil när det gäller klassiska mobiler, sedan kommer Sony Ericsson.

När det gäller smarta mobiler absolut mest använda var Samsungs och LGs smarta mobiler. HTC har jag inte märkt av så mycket men till min förvåning Nokia och iPhone har jag inte sett på alla 4 fyra veckor jag var bortrest. Just iPhone förvånar mig i med att jag bodde på olika hotell där folk från hela Europa var med mest Fransmän och Italienare. Det verkar att Apple är inte alls lika populär som här i Norden. Operativsystem jag såg mest hos smarta mobiler på resan är Android.

Mobiloperatörer är likadana som här Telenor och Tele2 finns överallt i Södra delen av Europa, tjänster som erbjuds här kan man beställa även där nere fast i visa länder som tex. Bosnien kan man knappt se någon som använder mer än grundläggande mobila tjänster pga ekonomi.

En sak som jag testade på resan var kostnad för min egen telefon för man läste överallt om höga räkningar folk fick när de kom tillbaks. Min Hero följde med på resan men användes inte alls, med mig hade jag en Nokia N96 som jag använde med operatörer i landet jag befann mig i. Trots det att jag inte har rört min Hero efter tre veckor kom sms från Telia att min datamängd nådde 650kr. Så ska du utomlands stäng av alla data tjänster i din mobil.