Spel i mobiler

Spel i  mobiler

Mobila spel har kommit långt sedan de dagar vi spelade Snake på en mobil som hade storlek som en tegelsten. Egentligen hotar de på allvar spelkonsoler. Mobiltelefoner har utvecklats väldigt mycket, från skrymmande bitar av bärbara hårdvara som var tung och stor till sofistikerade och kraftfulla bärbara datorer med stora skärmar och massor av processorkraft. Och utvecklingen står inte stilla utan försätter framåt.

Samtidigt är mjukvaruutvecklare också tvungna att utveckla sina program och tjänster åt det håller dvs. framåt. Det finns några fantastiska mobila spel där ute och utvecklare har precis börjat experimentera med ännu mer uppfinningsrika och spännande idéer (Pokemon Go). Den svåra delen är att hitta dem.

Två mobila operativsystem använder man för spel i första hand Android och iOS. Windows mobiler är inte så populära för just spelandet och bland privata konsumenter överlag. Både Android och iOS kom under förra året med uppdateringar och förbättringar i sina OS och samtidigt släpptes en del smarta mobiler som gör konkurrensen ännu hårdare men samtidigt positiv för konsumenter. Spel som ökade lavinartat i de senaste åren i mobiler är casinospel med gratisspins och spel man kan spela hos Spelautomater.

Andoid, iOS,  Windows

Androids senaste version är Android 7 eller sk. Nougat. Tyvärr så har de flesta telefoner inte Nougat utan 6.0 s.k. Marshmallow. På Android fronten mest intressanta telefoner för spel släpper just nu Samsung (Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge), Sony, Huawei och Motorola. Alla de smarta mobilerna har en topp prestanda och spela de senaste spel är upplevelse i sig. Bästa mobiler för spel just nu enligt mig är Galaxy 7 Edge, Google Nexus 6P, HTC 10, Huawei Mate 9 Pro och One Plus 3T. Så klart får man inte glömma Googles senaste Pixel XL men den säljs inte i Sverige än.

 

Apple har inte suttit med armarna i kors och för inte så länge sedan släpptes deras senaste flaggskepp iPhone 7 och 7 plus som har senaste OS version iOS 10.2. I operativsystemet iOS 10 har vi märkt att Game Center-appen som tidigare fanns, inte finns längre. Det beror inte på att Apple har bestämt sig för att skrota Game Center, utan bara att gömma den för att så få använde den. Långt ifrån alla spel använder Game Center och det krävs inte längre något separat Game Center-konto för att spela, eftersom inbjudningar och multiplayer sköts via Icloud. En annan nyhet i Game Center i IOS 10 är att utvecklare numera kan bygga in stöd för matcher med upp till 100 spelare.

Som tredje största mobila operativsystem Windows kom också i ny helt uppdaterad version Windows 10. Senaste bra mobiler med Windows som släptes var Lumia 950 och Lumia 950XL. Problem med Windows mobiler är inte prestanda utan alldeles för få spel i Windows Store. Utvecklarna vill inte satsa för själva Windows har inte så många andelar på marknader. Därefter fick alla telefoner med WP en stämpel att de inte är spel mobiler utan att Windows satsar på företag konsumenter som har helt andra krav.