Xbox Music – ny Spotify utmanare

Xbox Music – ny Spotify utmanare

Det var länge känd att Microsoft jobbar på en ny musiktjänst och nu kommer den molnbaserade tjänsten Xbox Music som lanseras imorgon, först som en systemuppdatering till Xbox 360. Tjänsten kommer att vara konkurrent till Spotify och iTunes är det tänkt. Vi som gillar Microsoft hoppas bara att deras satsning på musikbranschen, slutar inte som förra satsningen – Zune, som floppade totalt. Zune var också tänkt att direkt konkurrera med Apples iTunes-tjänst och iPoden som mobil musikenhet.

Till skillnad från Zune så är Xbox Music en molntjänst vars funktion liknar mycket mer Spotify. Att Microsoft satsat stort visar antal låtar som man ska ha tillgång till, cirka 30 miljoner som kan strömmas gratis med reklamavbrott, jämfört med cirka 20 miljoner i Spotify eller 26 miljoner i Tunes Store.
Precis som i Spotify blir det möjligt att lägga till sina egna MP3-filer i sina spellistor, men till skillnad från Spotify så synkroniseras även de lokala filerna automatiskt mellan alla enheter över internet. Även låtar som man laddar upp i Sky Drive, Microsofts molntjänst för synkronisering av filer ska man kunna lyssna på i Xbox Music.

Tjänsten kommer att kosta 10 USD (ca 70 kronor) per månad för de som vill prenumerera och slippa reklam, ha möjlighet till offline spellistor och tillgång till musikvideos.

Tjänsten finns tillgänglig den 16 oktober i en systemuppdatering till Xbox 360, och kommer vara integrerat i både Windows 8, Windows RT och Windows Phone 8 vid deras lansering. Det verkar att stöd för Android och iOS kommer också finnas så småningom men samtidigt verkar det som att Windows Phone 7  kommer inte att ha tillgång till tjänsten. Ännu en dålig beslut mot WP7 ägare. Det kommer säkert att göra många förbannade och där missar Microsoft en del av sina egna kunder.

Jag kommer att uppgradera min Xbox och testa tjänsten i veckan.