Image default
Övrigt

Välj rätt TV

Att hitta rätt i TV djungeln är inte lätt speciellt om man i är inte teknisk lagd och förstår inte skillnad på saker och ting. Att gå till affären och fråga säljare är inte heller någon bra hjälp för säljarna kan vara luriga och de bryr sig för det mesta om resultat och försäljning inte att man ska skaffa sig rätt TV.

I grund och botten så finns det idag två olika typer av TV apparater och där ska man gör sitt första urval. LCD eller Plasma. Jag säger direkt LCD och bara LCD. Sedan finns det vanliga LCD TV och s.k LED TV. LCD och LED är egentligen samma sak, eftersom själva skärmen i båda fall fungerar med hjälp av så kallade flytande kristaller men skillnaden ligger i bakgrundsbelysningen som i LCD sköts av lysrör, medan på LED-TV-apparaterna av lysdioder. LED har flera fördelar, den är väldigt tunn med stor fördel om den ska hänga på väggen, energiförbrukningen är mycket lägre. Det är därför LED-TV-apparaterna nu är väldigt populära, plus att de säljs för väldigt bra pris.

Vad är viktig vid valet

Det är många saker som bestämmer LED TV köper men generellt kan man säga att tre saker är viktigaste: Bra bild, bra ljud och tillräckligt med kopplingar. Bra bild är relativ sak och för att få uppfattning måste man besöka affärer och titta. De flesta märkes LED TV (Samsung, Phillips, Sony osv) har väldigt bra bild på sina TV apparater tack vare speciella tekniker som de använder för att visa bild. Nr det gäller  ljud så är tillverkarna sämre på det och det är inte ovanligt att TV med topp bild har usel ljud. Samma sak även här, man måste lyssna på plats. Till slut antal kopplingar. Se till att alla apparater (Boxer, Dreambox, Xbox, DVD osv) får plats i TV-en helst med hjälp av HDMI kabel som ger bra både bild och ljud.

Storlek

Det som är viktig för många är storleken på TV-n. Innan HD-formaten, fanns det mängder av tumregler som skulle förklara och räkna ut den riktiga storlek. Med idag det viktigaste frågan är hur mycket TV man har plats och råd till. Ju större desto bättre! 40 tum är vanligt idag, och 46 tum allt vanligare.

Framtidskompatibilitet

Oavsett vilken TV man köper idag frågan är hur länge det dröjer innan den blir ”för gammal” och inte klarar av framtidens teknik. Därför är det bra om man kan köpa TV som har all teknik som är aktuell idag. T.ex köper du inte TV idag som klarar av 3D så är kan det hända att man funderar på ny TV ganska snart, för 3D är teknik som har inte slagit igen än men det är frågan när det blir standard på alla TV för kanaler i 3D teknik finns redan.

Så klart är även priset med i valet men det är viktigt att man inte styrs sig bara av den och köper en billig TV.

Hur som helst mycket att läsa om och mycket att hålla reda på. Det som ger mycket hjälp vid valet är TV tester prisjämförelsetjänster på nätet som Pricerunner, Prisjakt (min favorit), olika hemsidor som behandlar ämne som tex, www.ledtvguiden.com och tips från släkt och vänner som brukar inte vilja lura en.
Själv blev jag för inte så länge sedan ägare av Samsung 6715, en super bra LCD 3D TV.

Samsung-UE55ES80051

Relaterade inlägg

36 Fantastiska foto manipulationer

iggypop

Blondinbella, pengar, bloggbubblan

iggypop

Skapa ren och snygg design i Photoshop

iggypop

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är ok med det här, men du kan välja bort om du vill. Acceptera Läs mer